Le Massacre des Innocents

Le massacre des innocents, 2016, h 205 cm x w 122 cm (h 80.8 in x w 48.1 in), collage of adhesive film on drawing polyester on lightbox, Also follow Patrick Koster on Instagram.

The Child Murder of Bethlehem

A media image inspired me to create two art works. In 2016, I made ‘Le massacre des innocents’ (The Massacre of the Innocents). It is a recurring theme in art history that mythologically reverts to ‘The Child Murder of Bethlehem’.

Trollhättan school attacker

I found a film footage of the ‘Trollhättan school attacker’. The 21-year-old man was dressed in the outfit of Darth Vader, a fearful and masked character from Star Wars. He was armed with a real sword, making him a symbolic Roman gladiator, a knight or Japanese samurai.

The Corridors

During his journey through the corridors of the school building he was filmed by closed circuit television security cameras. You could these videos on internet. Two girls saw the boy marching in disguise and thought he was on his way to a Halloween party. It was October 22, 2015. They were happily embraced with him on a selfie, to then put the photo on social media.

After the photo session the young man continued perseveringly and undisturbed with his intended path and a few minutes later, implemented his plan cold-blooded.


[Nederlandse tekst]

Het bloedbad van de onschuldigen

Een mediabeeld zette me aan tot het maken van meerdere werken. In het jaar 2016 maakte ik naar aanleiding ervan een groot werk met de titel: ‘Le massacre des innocents’ (Het bloedbad van de onschuldigen, h 200 cm x b 116,7 cm), omdat dat vrij precies de gevolgen van de geplande actie van de jongen vertolkt. Het is een in de kunstgeschiedenis regelmatig terugkerend motief dat mythologisch teruggrijpt op ‘De Kindermoord van Bethlehem’.

Van de infanticide, die plaatsvond na de geboorte van Jezus, zijn al boekillustraties bekend uit de tiende eeuw. Veel kunstenaars waaronder Giotto di Bondone, Pieter Bruegel de Oude, Jacopo Tintoretto, Peter Paul Rubens en wat dichterbij in de tijd, Nicolas Poussin, hebben deze thematiek bestudeerd en er eigentijdse versies van geschilderd. Hoe oud en vaak afgebeeld de thematiek ook is, ze is geenszins sleets en heeft zeker niet aan zeggingskracht en verbinding met de hedendaagse realiteit ingeboet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 5 =